Χαιρέτα μου τον Πλάτανο

Όπως όλοι γνωρίζουμε όλα τα χωριά παλιά είχαν έναν πλάτανο στην κεντρική πλατεία τους. Όταν λοιπόν συναντιόντουσαν δύο συγχωριανοί στην ξενητιά την ώρα που χαιρετιόντουσαν έλεγαν ο ένας στον άλλο "χαιρέτα μου τον πλάτανο" ενοόντας δηλαδή "δώσε χαιρετίσματα στο χωριό όταν γυρίσεις". Επειδή όπως τις περισσότερες φορές δεν γυρνούσε κανένας πίσω, η φράση κατέληξε να σημαίνει ότι "... δεν θα γίνει τίποτα".

1 σχόλιο:

παππους Βασίλης είπε...

Ο πλάτανος στην πλατεία του χωριού συγκέντρωνε τους χωριανούς κάτω από τις φυλωσίες του . Εκεί συνήθως λειτουργούσαν καφενεία. Οι ξενιτεμένοι θυμούνταν πάντα τον τόπο τους και νοσταλγούσαν να επιστρέψουν στο χωριό τους και να καθίσουν κάτω από τον πλάτανο.
Όταν κάποιος από αυτούς αναχωρούσε για να επιστρέψει στο χωριό οι υπόλοιποι έστελναν χαιρετίσματα με αυτόν σε όλους τους συγχωριανούς τους. Δεν ξεχνούσαν και τον πλάτανο.και έλεγαν σε αυτόν που επέστρεφε στον τόπο τους:"Χαιρέτα μας και τον πλάτανο" . Επειδή αυτή εντολή ήταν ματαιοδοξία την λέμε όταν κάποιος επιθυμεί κάτι που δεν μπορεί να γίνει.